Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Cikkek képes leírás - Depeche Mode - DM.tlap.hu
részletek »

Cikkek - Depeche Mode - DM.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: depechemode.tlap.hu » Cikkek
Keresés
Találatok száma - 23 db
25 év zenéje

25 év zenéje

Az immáron több mint 25 éves banda albumról albumra bizonyította, hogy Martin Gore dalszerző zsenije, Dave Gahan hangja (és koncerteken fergeteges mozgáskultúrája), valamint Andy Flatcher utánozhatatlan tapsikolása, a mai napig ütős csapatot, és kortalan zenét eredményez. Aki kicsit jobban ismeri a bő 25 év munkásságát, az hallhatta ahogy az évek során a szintipoptól induló, idiótahajú kissrácokból álló formáció menő elektronikus bandává, majd drogos, piálós, idegösszeomlós rockbandává, végül kifinomult zenei repertoárral rendelkező veterán zenekarrá avanzsált.

A DM fotósa

A DM fotósa

A holland Anton Corbijn az elmúlt negyedszázad leghíresebb rockfotósa, a Depeche Mode és a U2 állandó munkatársa, aki kliprendezőként is a legnagyobbak közé számít (amint azt a Spike Jonze, Michel Gondry, Chris Cunningham, Stéphane Sednaoui, Mark Romanek és Jonathan Glazer nevével fémjelzett The Work Of Director... sorozatban megjelenő DVD-je is mutatja), sőt 2005-ben elkezdi forgatni első mozifilmjét is a Joy Division néhai énekeséről, Ian Curtisről.

A DM ismét Erdőhegyi Brigit akarta

A DM ismét Erdőhegyi Brigit akarta

Egyszer már összejött az egymásra találás. Dave Gahan, Martin Gore és Anydy Fletcher most ismét a magyar énekesnőt akarták egy estére. Persze nem másról van szó, mint hogy a zenészek az exkluzív partijukra újfent Brigit kérték fel, aki vadonatúj táncos műsorával igyekezett elkápráztatni a fiúkat. Kezdjük egy kis visszatekintéssel, hiszen nem új keletű az ismeretség. Történt ugyanis, hogy 2006 februárjában hazánkban koncertezett a DM. S úgy alakult az időbeosztásuk, hogy akadt egy szabad estéjük...

A Magyar DM Klubról

A Magyar DM Klubról

A depesesek a '80-as években csak a rajongói klubban láthatták az új klippeket. Ma már bárhol hozzájuthatnak kedvenc zenéjükhöz, a Depeche Klub mégis aktív, 21 éve. A link alatt egy interjút olvashatunk Borbély Lajossal, a Magyarországi Depeche Mode Rajongói Klub vezetőjével.

A Mode-sztori

A Mode-sztori

A Depeche Mode az egyik legrégebbi, legsikeresebb és legbefolyásosabb elektronikus zenét játszó New Wave banda. 1980-as megalakulásuk óta, lassan 30 éve vannak színpadon, bár az idők során megváltozott a felállás. A zenekar az angliai Basildonban alakult, Essex megyében. Az eredeti csapat négytagú volt: Dave Gahan (ének), Martin Gore (billentyű, gitár, vokál), Andrew Fletcher (billentyű) és Vince Clarke (billentyű, dalszövegíró) alkották. Clarke azonban az 1981-es, első album megjelenésekor kilépett és Alan Wilder került a helyére, mint fő billentyűs és producer. 1995-ben aztán Wilder is távozott, így Gahan, Gore és Fletcher trióként folytatták tovább és ma is hármasban zenélnek. Clarke és Wilder azóta bánhatják, hogy kiléptek a bandából, a Depeche Mode ugyanis több mint 75 millió albumot adott el világszerte.

A rajongó

A rajongó

Tavaly, az Ereszd el a hajam! első részében már írtunk a módklubról, majd nem sokkal utána a DM-rajongók (amúgy korántsem sajátos) album- ill. számcím-rövidítéses zsargonjáról is esett szó egy olvasói levélnek köszönhetően. A Modorosblog nagyon szereti az újra és újra aktuálissá váló témákat meglovagolni, ezért így röviddel a mai koncert előtt térjünk megint vissza a hazai depesesekre, akik szinte minden tekintetben felülmúlják a többi ország fanatikusait. Így talán, miközben Dave a sokadik refrént énekelteti a közönséggel és dobja fel a hangulatot egy oh yeah, that's right! -szerű rikoltással, kifejezetten jól is szórakozhatunk, inkább a nézőteret pásztázva.

A Sietős Divat

A Sietős Divat

A brit new wave mozgalom romantikus szárnyát képviselő együttes igen hamar az elektronikus pop, más néven szinti-pop legjelesebb képviselőjévé vált, akiknek zenei tevékenysége a nyolcvanas-kilencvenes évekre mélyen rányomta bélyegét. Ők voltak az elsők akik olyan személyes zenei identitást alakítottak ki mely egyértelműen a szintetizátor lehetőségeire épült. A többi hasonló típusú zenekartól elkülönülve, nem a dance és rágógumi vonalát követték, hanem egy sötét, drámai hangzást kevertek ki maguknak, mely alkalmas volt extrém mondanivalójuk megjelenítésére. Sokan vannak akik a Depeche Mode második alkotói korszakát már egyenesen az alternatív-progresszív zenei irányzathoz sorolják. A Sietős Divat gyökerei 1976-ra nyúlnak vissza, amikor Vince Clarke és Andrew Fletcher megalkították a No Romance In China nevű formációt. Ez a rövid életű és meglehetősen sikertelen probálkozás azonban nem vette el a zenészek kedvét, és 1979-ben Fletcher létrehozta a French Look nevű zenekart Martin Gore közreműködésével. Hamarosan a Composition of Sound nevet vették fel. 1980-ban csatlakozott a bandához David Gaham és immár véglegesítették nevüket: Depeche Mode. Az együttes arculatának kialakításában Clarke játszotta a vezető szerepet, az ő techno beütésű kompozíciói alapozták meg a Depeche hírnevét.

Annácska egy DM-taggal hált?

Annácska egy DM-taggal hált?

Kelemen Anna ügyes Depeche Mode gruppie-ként a márciusi DM koncert után becserkészte Martin Gore-t és az ágyában kötött ki. Egy kitűnő szellemiségű éjszakát töltöttek együtt. A márciusi Depeche Mode koncert után Kelemen Annát annyira sokan látták Martin Gore-ral, hogy Annácska a Hot című bulvárlapnak végre bevallotta, valóban felment a zenész szállodai szobájába.

Anton Corbijn és a Depeche

Anton Corbijn és a Depeche

Hányszor fordul meg az egyszerű zenehallgató és koncertlátogató fejében, hogy egy zenekar bebetonozottnak tűnő imidzse mögött hány embernek, kiknek a munkája áll? Anton Corbijnt, a fotóst az alábbi beszélgetésben olyan, designerként, rendezőként végzett feladatairól kérdeztük, amelyek a Depeche Mode-hoz és a DM arculatának alakításához kötötték az utóbbi évtizedekben és kötik a mai napig.

Hirdetés
Az új album

Az új album

Bár kritikusunk szerint is van abban valami, hogy a Depeche Mode elektronikus giccs, mégsem bír betelni a mézes puszedlivel. Az együttes sok mindenről szeret énekelni, de most kiderül, hogy a Depeche Mode összes száma a férfiszomorúságról szó. Andy Fletcherről pedig szó sem esik a cikkben! Aki ma tizenéves, annak valószínűleg elég nehéz lenne elmagyarázni, hogy miért olyan érdekes zenekar a Depeche Mode. Általános iskola hetedik osztály környékén választásra kényszerültem: nekem szegezték azt a kérdést, hogy depeses vagyok-e, és fogalmam sem volt, hogy az mi. Ez 1989-ben volt, már azután, hogy az essexi együttes szirénás lemeze, a Music For The Masses letarolta a fél világot, és megalapozta a bármire képes, elképesztő erejű honi rajongótábort. Azt mondjuk túlzás lenne mondani, hogy úgy kísérte végig az életemet ez a zenekar, mint apámét a Beatles, de azért ha kell mondani egy szerzőt, akinek a dalai kamaszkoromban a legtöbbet jártak a fülemben, akkor az majdnem biztosan Martin Gore. Ami nem jelenti azt, hogy feltétlen rajongóvá váltam volna.

Budapesten a banda

Budapesten a banda

A brit popegyüttes, a Depeche Mode tagjai a szokásosnál is komolyabb óvintézkedések közepette érkeztek délután a reptér kis gépes termináljára. Martin Gore (48) gitáros, vokalista, David Gahan (47) énekes és Andrew Fletcher (48) billentyűs, kikerülve a reptér tranzitját, már a repülőgépből kiszállva autóba szálltak, és onnan utaztak szálláshelyükre. A hangbeállás után nyitották ki a Papp László Budapest Sportaréna kapuit, ahol már délután óta ott toporogtak a legfanatikusabb rajongóik.

Culture Pub

Culture Pub

A Puskás Ferenc Stadionban 35 ezer rajongó bulizott kedden: a Depeche Mode megacsapat előzenekara a magyar Zagar volt, az est főszereplői röviddel 21 óra után léptek a színpadra. Frenetikus élménnyel és egy durva megfázással (de az kit érdekel) gazdagodott, aki tegnap ott volt a DM koncerten.

Depeche Mode

Depeche Mode

1980-ban csatlakozott a Depeche Mode-hoz a jellegzetesen mély orgánumú énekes, David Gahan is, Clarke meghívására, aki hallotta őt énekelni egy kisebb mulatóban (éppen David Bowie 'Heroes' című számát énekelte). Ezzel megszületett a Depeche Mode. A nevet Dave adta az együttesnek egy francia divatlap után (ő ugyanis kirakatrendezést tanult egy southendi divatiskolában). A DM tisztán elektronikus zenet játszó banda lett: minden hangot szintetizátorokkal állítottak elő. Az együttes első száma, amely hivatalosan megjelent, a Photographic volt, ezt egy Some Bizarre című válogatáslemezen adták ki több más együttes számával egyetemben. A banda életében döntő jelentőségű volt az az este, amikor Canning Townban léptek fel egy Bridge House nevű helyen (1980. november 11.), a Mute kiadónál éneklő Fad Gadget előzenekaraként. A koncert után odament hozzájuk a kiadó vezetője, Daniel Miller, és azt ígérte nekik, hogyha a Mute-hoz szerződnek, akkor garantálja nekik, hogy kiadhatnak egy kislemezt. Az együttes megbízott benne, és ügyvédek nélkül, egyetlen kézfogással pecsételték meg a szerződést.

Devotional dvd-ajánló

Devotional dvd-ajánló

Devotional, azaz áhítatos. Ez volt a címe a Depeche Mode Songs Of Faith And Devotion című albumát követő turnéjának, és ezt a címet kapta az azt megörökítő koncertfilm is. Először 1993-ban adták ki VHS-en, bő egy évtizeddel később pedig DVD-n is megjelent. A filmet a holland Anton Corbijn rendezte, aki a színpadkép megtervezéséért és a háttérvetítések elkészítéséért is felelt.

Devotional koncertfilm

Devotional koncertfilm

A Depeche Mode az 1980-as évek elején csupán egy átlagos tinibandaként kezdte pályafutását a szintipop műfajban. Az első lemez után az egyik (sőt, talán a fő) alapító tag (Vince Clarke) kilépését követően Martin Lee Gore lett a főnök, ő írta a dalszövegeket, és a hangszerelésért is ő felelt. Martin szövegei évről évre egyre komolyabbak lettek, az első jelentős zenei megújulás pedig Alan Wilder becsatlakozása után történt, ekkor kezdtek el a számokban zajokat és legkülülönfélébb eszközök, tárgyak segítségével létrehozott effekteket alkalmazni (például kalapácsütés, fúrógép, Dave Gahan énekes Porschéjának a hangja).

DM - Sounds of The Universe

DM - Sounds of The Universe

A pénteki napon (a hivatalos megjelenés előtt 3 nappal) beesett hozzám a Depeche Mode legújabb, Sounds of The Universe c. 12. sorlemezének 4 lemezes deluxe díszdobozos kiadása, mely magán az új anyagon kívül számos extrával is kecsegtet. Már a '80-as évek második feléből kedves emlékeim fűződnek a zenekarhoz, nagyon hamar szívembe zártam őket anno, annak ellenére, hogy ízlésvilágom leginkább a rock-, blues-, trash-, metal-vonulat körül mozgott már kora gyermekkorom óta. A Depeche Mode azonban mindig valahogy egy üdítő kivételt képezett, azon a vékony határmezsgyén mozog, ami sikeresen ötvözi a szintipop-elektropop-blues-rock irányvonalat.

DM a Wikipédián

DM a Wikipédián

A Depeche Mode a new wave irányzathoz sorolható brit popegyüttes, amelyet 1980-ban alapítottak Basildonban, Angliában. Máig sikeres és ismert modern könnyűzenét játszó zenekar, Magyarországon is jelentős rajongótáborral rendelkezik. A DM az újromantikus és újhullámú együttesek időszakában alakult, az ezekbe a kategóriákba sorolható együttesek közül a Mode lett az egyik legsikeresebb és leghosszabb életű. Az együttes közeli barátjaként számontartott, a Mute Records elnökeként ismert Daniel Miller szerint a new wave helyett futurista szó pontosabban jellemzi őket. 2009 elejéig több mint százmillió lemezt adott el, 45 kislemezzel szerepelt a brit kislemez slágerlistán. A banda minden egyes stúdió-albuma bekerült a Top10-be az Egyesült Királyságban, az USA-ban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Svédországban, Dániában, Svájcban, és Belgiumban, valamint további 20 másik országban. 2006-ban a DM kapta az MTV Europe Music Awards legjobb együttesnek járó díját.

Tuti menü